Taide tuo iloa elämään ja monet klassikoteokset, kuten tietyt Aalto-maljakot, voivat olla erittäin arvokkaita. Termi käsitetaide saattaa silti olla jopa monelle taiteen ystävälle vieras. Ellet vielä tunne termiä, tutustu siihen tämän artikkelin kautta.
Erilaisia käsitetaideteoksia
Hyvin monenlaiset taideteokset voivat olla käsitetaideteoksia. Esimerkiksi valokuva, kirjallinen esitys, performanssi, ääniteos, videoteos, kehoteos, installaatio tai esinekooste voi olla käsitetaidetta. Osa teoksista on olemukseltaan materiaalisia, kun taas osa on selkeästi tapahtumallisia. Kyse ei siis ole esineistä, vaan ideoista ja ajatuksista, jotka synnyttävät merkityksiä. Tämä taas vaikuttaa taiteen välineeseen. Sisällössä korostuu moniulotteisuus ja monien mielestä käsitetaidetta voidaankin pitää enemmän filosofiana kuin perinteisenä taiteena. Teoksen taiteena on viitata teoksen ulkopuolelle. Tällöin myös katsojalla on mahdollisuus osallistua teoksen rakennusprosessiin, sillä tulkitseminen, kokeminen ja vastaanottaminen ovat tärkeä osa tällaisten teosten luomista.
Katsojien huomion kohdistaminen
Joissakin teoksissa esitystapa saattaa olla visuaalisesti epäkiinnostava. Tällöin katsojien huomio on mahdollista kohdistaa käsiteteoksen ideaan. Epätavallinen konteksti on toinen tapa suunnata katsojien huomiota. Perinteisten taidekäsitysten kyseenalaistaminen on käsitetaiteen yksi tärkeimmistä tehtävistä.
Valokuvaus dokumentointikeinona
Valokuvaus on tärkeä käsitetaiteen dokumentointikeino. Taiteellisuus ei tässä tapauksessa ole valokuvauksen olennaisin osa, vaan tärkeää on kuvaustapa, joka on ohjeistettu tietyllä tavalla. Lisäksi merkityksellistä on nimenomaan kuvauskohde ja kuvaustapa. Taidetekona pidetään jo taiteen parissa työskentelyä itsessään, kunhan toiminta vain on suunnitelmallista ja prosessinomaista.
Taiteilijan roolin heikentäminen
Taiteilijan roolia pyritään toisaalta heikentämään esimerkiksi määrittelemällä etukäteen teoksen kesto, tilanne, ajankohta ja toteutuspaikka. Käsitetaiteen periaatteiden mukaan tekijän persoona, tyyli tai käsiala ei ole teoksessa merkityksellinen tekijä.
Pohdittavia kysymyksiä
Käsitetaide-termiin tutustuminen saa pohtimaan monenlaisia kysymyksiä. Ensinnäkin saatat pohtia, voiko käsitetaiteen periaatteiden mukaan kuka vain ryhtyä taiteilijaksi tai mistä taiteessa ja sen tekemisessä oikeastaan on kysymys. Saatat myös pohtia, kuinka taiteen ja arkisten kuvien katselu eroavat toisistaan, tai onko kuvan kautta mahdollista esittää aihe tai sisältö vailla merkitystä. Kysymysten herääminen ja oman ajattelun käynnistyminen on hyvä merkki, sillä juuri se on yksi käsitetaiteen korkealentoisista ja kauaskantoisista tavoitteista.